El pla ha desenvolupat el 81.5% de les accions previstes duplicant el pressupost per a Igualtat en quatre anys
Fa més de 20 anys, Llíria es va convertir en un dels primers municipis valencians en realitzar campanyes concretes pel 8M o el 25N. Però des de l’any 2017, la localitat s’ha convertit en un referent de les polítiques d’igualtat, gràcies a la implantació del I Pla Municipal d’Igualtat d’Oportunitats (PMIO).
En tan sols tres anys, la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha multiplicat per quatre les accions i campanyes en matèria d’igualtat, actuant sobre quatre àmbits municipals.
Amb el tancament del I PMIO, la regidora d’Igualtat, Vallivana Murgui, reflexiona sobre el creixement de les polítiques inclusives sota un govern progressista.
Quin és el balanç d’este primer Pla d’Igualtat?
Les conclusions són molt positives. De les 27 mesures establertes, hem actuat en el 81.5%, especialment en els àmbits de la cultura, la lluita contra la violència de gènere i l’àmbit de la salut i el benestar.
Des del govern, estem compromeses amb esta matèria i ho hem materialitzant amb una major inversió. Hem duplicat el pressupost d’Igualtat en quatre anys i, si el comparem amb el de l’any 2010, és tres voltes major.
Quines han sigut les fortaleses per a este èxit?
A banda del reforç pressupostari, una mesura fonamental ha sigut la creació de la figura de l’Agent d’Igualtat, una persona encarregada específicament d’este tema, que ha fet possible millorar qualitativa i quantitativament el nombre d’accions que hem desenvolupat.
Altra ha sigut l’alta implicació de les associacions de dones – Elles Dones, Tyrius i Amamanta – a qui vull agrair la seua estreta col·laboració. I, també, sens dubte, l’activa participació de la comunitat educativa.
En què s’ha centrat el treball de les polítiques d’igualtat?
La formació ha sigut una de les bases d’esta primera etapa; entesa com una ferramenta transformadora per a la igualtat. Ha sigut la metodologia del 44.4% de les accions, dirigida no sols a la ciutadania, sinó també al personal municipal.
Per altra banda, la reivindicació, la prevenció i la visibilitat han sigut pilars fonamentals, a través de les accions del 25N, la implantació dels Punts Violeta o el llançament de l’Agenda Municipal d’Igualtat.
Hi ha aspectes a millorar?
Evidentment. Al analitzar els resultats, ens hem adonat que hem de redoblar esforços per ampliar les accions i incloure a l’adolescència, els homes i tenir major presència en el món festiu, tant important al nostre municipi.
I a més a més, hem de millorar la transversalitat de la igualtat a l’ajuntament, fent un esforç des de tots i cadascun dels departaments; especialment, a les àrees d’urbanisme, hisenda, economia i ocupació.
Hi ha molt de treball a fer però, en estos tres anys, hem treballat per impulsar Llíria en el camí cap a la igualtat.