L’ajuntament té pendent d’executar una Sentència que li beneficia i li atorga la titularitat de tots estos bens i instal·lacions a favor del municipi.

El ple de l’Ajuntament de Llíria de data 15 de Març de 2012 va aprovar el “Acord de compliment parcial de la sentencia nº 1309/2007 de 6 de setembre del Tribunal de Justícia de la Comunitat Valenciana entre el consistori de Llíria i l’antiga concessionària d’aigua potable (que era Aquagest Llevant S.A).”, en la part que feia referència a la determinació del preu de l’aigua en alta.

Segons el portaveu de Compromís per Llíria, Paco Garcia Latorre, d’esta sentència, queda pendent de resoldre la segona part de la mateixa, relativa a la reversió dels béns i instal·lacions. Extrem que l’ajuntament de Llíria encara no ha exigit el seu compliment d’acord a la liquidació derivada de l’extinció del contracte amb l’antiga empresa subministradora d’aigua potable a Llíria.

En la sentència es va determinar la titularitat privada de les aigües a favor de l’antiga concessionària, ho va ser per referència exclusivament a les aigües i els pous (entesos aquests com els “clots que es fan a la terra aprofundint-los fins a trobar vena d’aigua”), però no la resta d’instal·lacions i elements artificials en els que els mateixos poden incidir. Tal i com determina la resolució judicial.

De fet, apunta Garcia, en els fonaments de dret de la Sentència,  es conclou amb la reversió gratuïta a favor de l’Administració demandada (l’ajuntament de Llíria) de tots els béns i instal·lacions necessaris per a la prestació del servei públic, incloent, per tant, totes les instal·lacions de proveïment, tant la denominades per la recurrent “en baixa”, com les denominades “en alta”.

És a dir, quan en l’acord aprovat en el ple, es fa referència al compliment parcial de la sentència s’estava fent referència a la part de la sentència que afavoria a l’antiga concessionària. Mentrestant, a data d’avui l’Ajuntament de Llíria no ha sol·licitat l’execució de Sentència de la part que a este li beneficia i que fa referència a la reversió de tots els béns i instal·lacions.

És per això que el Grup Municipal de Compromís ha proposat al Ple que, sent ferma la sentència 1.309/07 del TSJCV de data 6 de setembre de 2007, l’ajuntament edetà procedisca a reclamar els bens que li són propis per tal de prestar els servei d’aigua potable, així com que es procedisca a inscriure en el Registre de la Propietat tots estos béns a nom de l’Ajuntament de Llíria.

 COMPROMISO RECLAMA LA REVERSIÓN DE BIENES E INSTALACIONES DEL SERVICIO DE AGUA POTABLE

El ayuntamiento tiene pendiente de ejecutar una Sentencia que le beneficia y le otorga la titularidad de todos estos bienes e instalaciones a favor del municipio.

El pleno del Ayuntamiento de Llíria de fecha 15 de Marzo de 2012 aprobó el “Acuerdo de cumplimiento parcial de la sentencia nº 1309/2007 de 6 de septiembre del Tribunal de Justicia de la Comunidad Valenciana entre el consistorio de Llíria y la antigua concesionaria de agua potable (que era Aquagest Levante S.A).”, en la parte que hacía referencia a la determinación del precio del agua en alta.

 

Según el portavoz de Compromís per Llíria, Paco Garcia Latorre, de esta sentencia, queda pendiente de resolver la segunda parte de la misma, relativa a la reversión de los bienes e instalaciones. Extremo que el ayuntamiento de Llíria aún no ha exigido su cumplimiento según la liquidación derivada de la extinción del contrato con la antigua empresa suministradora de agua potable en Llíria.
En la sentencia se determinó la titularidad privada de las aguas a favor de la antigua concesionaria, lo fue por referencia exclusivamente a las aguas y los pozos (entendidos estos como los “hoyos que se hacen en la tierra profundizándolos hasta encontrar vena de agua”), pero no el resto de instalaciones y elementos artificiales en los que los mismos pueden incidir. Tal y cómo determina la resolución judicial.
De hecho, apunta Garcia, en los fundamentos de derecho de la Sentencia, se concluye con la reversión gratuita a favor de la Administración demandada (el ayuntamiento de Llíria) de todos los bienes y instalaciones necesarios para la prestación del servicio público, incluyendo, por lo tanto, todas las instalaciones de abastecimiento, tanto la denominadas por la recurrente “en baja”, como las denominadas “en alta”.
Es decir, cuando en el acuerdo aprobado en el pleno, se hace referencia al cumplimiento parcial de la sentencia se estaba haciendo referencia a la parte de la sentencia que favorecía a la antigua concesionaria. Mientras tanto, a fecha de hoy el Ayuntamiento de Llíria no ha solicitado la ejecución de Sentencia de la parte que a este le beneficia y que hace referencia a la reversión de todos los bienes e instalaciones.
Es por eso que el Grupo Municipal de Compromís ha propuesto al Pleno que, siendo firme la sentencia 1.309/07 del TSJCV de fecha 6 de septiembre de 2007, el ayuntamiento edetano proceda a reclamar los bienes que le son propios para prestar los servicio de agua potable, así como que se proceda a inscribir en el Registro de la Propiedad todos estos bienes a nombre del Ayuntamiento de Llíria.