La Comissió Cultura també ha proposat organitzar  una magna exposició amb motiu del centenari de la descoberta del mosaic romà.

Segons el regidor Paco Garcia Latorre, l’any 2017 es compleix el primer centenari de la descoberta del mosaic d’època romana “Els Dotze treballs d’Hèrcules” a Ca Porcar, que avui resta exposat en un indret preferent al Museu Arqueològic Nacional, situat a Madrid.

Aquesta és una peça arqueològica de gran valor cultural i artístic, i sens dubte, la millor de les troballes fetes mai fins ara de l’antiga Edeta romana.

Davant este esdeveniment, la Ciutat de Llíria ha de preparar-se per poder acollir, tal i com va fer la Ciutat d’Elx, en commemoració de la de l’aparició de la Dama, l’organització d’una magna exposició que estaria conformada pel mosaic d’època romana “Els Dotze Treballs d’Hèrcules”, com a element preferent, a més de tot un seguit d’altres objectes arqueològics de certa importància procedents de l’Edeta romana que actualment estan exposats al Museu Arqueològic Provincial de València.

Per a Garcia, els treballs d’Hèrcules en no haver estat exposats mai a la ciutat de Llíria, donarien l’impuls que necessita el valuós patrimoni arqueològic de la cultura romana que manté el País Valencià. A més de ser un gran atractiu turístic i econòmic per a la nostra localitat.

La participació del Ministeri de Cultura del regne d’Espanya es cabdal per a l’èxit dels esdeveniments amb la cessió temporal del Mosaic abans esmentat. De la mateixa manera que la Diputació provincial de València seria molt important amb la cessió d’algunes de les peces que definiríem més endavant. La Conselleria de Cultura, amb el seu suport faria que l’èxit de la commemoració estiguera garantit.   La cessió en dipòsit de les peces sol·licitades hauria d’estar disponible dins de l’any 2017 i per un període suficient per poder fer una difusió ampla de les mateixes.

Es per això, que la Comissió de Cultura de l’ajuntament edetà ha elevat al Ple municipal la proposta de declarar a Llíria l’any 2017, “ANY DELS DOTZE TREBALLS D’HÈRCULES”, així com crear un grup de treball dels “DOTZE TREBALLS D’HÈRCULES” integrat pels portaveus de la Comissió de Cultura i el director del Museu Arqueològic de Llíria, amb l’objectiu de coordinar i preparar durant els pròxims mesos, una magna exposició que estaria conformada pel mosaic d’època romana “Els Dotze Treballs d’Hèrcules”, com a element preferent, a més de tot un seguit d’altres objectes arqueològics de certa importància procedents de l’Edeta romana que actualment estan exposats al Museu Arqueològic Provincial de València. Així com totes aquelles activitats que es consideren oportunes al llarg de 2017 per donar cobertura a esta commemoració especial del centenari.

A aquest grup de treball podran incorporar-se persones o tècnics que puguen ajudar en l’assessorament i preparació de la commemoració.

Igualment, el consistori sol·licitarà a la Generalitat Valenciana a través de la Conselleria de Cultura, a la Diputació Provincial de València a través de l’Àrea de Cultura i al Govern de l’Estat a través del Ministeri de Cultura, la col·laboració per a portar a terme els actes de celebració d’aquesta fita tan important per a la nostra ciutat.

LLÍRIA PROPONE DECLARAR EL AÑO 2017, AÑO DE LOS DOCE TRABAJOS DE HÉRCULES

La Comisión Cultura también ha propuesto organizar una magna exposición con motivo del centenario del descubrimiento del mosaico romano.

Según el concejal Paco Garcia Latorre, en 2017 se cumple el primer centenario del descubrimiento del mosaico de época romana “Los Doce trabajos de Hércules” en Ca Porcar, que hoy resta expuesto en un lugar preferente al Museo Arqueológico Nacional, situado en Madrid.

Esta es una pieza arqueológica de gran valor cultural y artístico, y sin duda, el mejor de los hallazgos hechos nunca hasta ahora de la antigua Edeta romana.

Ante este acontecimiento, la Ciudad de Llíria tiene que prepararse para poder acoger, tal y como hizo la Ciudad de Elche, en conmemoración de la de la aparición de la Dama, la organización de una magna exposición que estaría conformada por el mosaico de época romana “Los Doce Trabajos de Hércules”, como elemento preferente, además de toda una serie de otros objetos arqueológicos de cierta importancia procedentes de la Edeta romana que actualmente están expuestos al Museo Arqueológico Provincial de Valencia.

Para Garcia, los trabajos de Hércules en no haber sido expuestos nunca en la ciudad de Llíria, darían el impulso que necesita el valioso patrimonio arqueológico de la cultura romana que mantiene el País Valenciano. Además de ser un gran atractivo turístico y económico para nuestra localidad.

La participación del Ministerio de Cultura del reino de España se capital para el éxito de los acontecimientos con la cesión temporal del Mosaico antes mencionado. Del mismo modo que la Diputación provincial de Valencia sería muy importante con la cesión de algunas de las piezas que definiríamos más adelante. La Consejería de Cultura, con su apoyo haría que el éxito de la conmemoración estuviera garantizado. La cesión en depósito de las piezas solicitadas tendría que estar disponible dentro del año 2017 y por un periodo suficiente para poder hacer una difusión ancha de las mismas.

Es por ello, que la Comisión de Cultura del ayuntamiento edetano ha elevado al Pleno municipal la propuesta de declarar en Llíria en 2017, “AÑO DE LOS DOCE TRABAJOS De HÉRCULES”, así como crear un grupo de trabajo de los “DOCE TRABAJOS De HÉRCULES” integrado por los portavoces de la Comisión de Cultura y el director del Museo Arqueológico de Llíria, con el objetivo de coordinar y preparar durante los próximos meses, una magna exposición que estaría conformada por el mosaico de época romana “Los Doce Trabajos de Hércules”, como elemento preferente, además de toda una serie de otros objetos arqueológicos de cierta importancia procedentes de la Edeta romana que actualmente están expuestos en el Museo Arqueológico Provincial de Valencia. Así como todas aquellas actividades que se consideran oportunas a lo largo de 2017 para dar cobertura a esta conmemoración especial del centenario.

A este grupo de trabajo podrán incorporarse personas o técnicos que puedan ayudar en el asesoramiento y preparación de la conmemoración.

Igualmente, el consistorio solicitará a la Generalitat Valenciana a través de la Consellería de Cultura, a la Diputación Provincial de Valencia a través del área de Cultura y al Gobierno del Estado a través del Ministerio de Cultura, la colaboración para llevar a cabo los actos de celebración de este hito tan importante para nuestra ciudad.