García: “Hem aconseguit que en el pròxim rebut de l’IBI els nostres veïns paguen per un preu real del sòl i no per una especulació del que podria valdre si estiguera totalment urbanitzat. 1,12 milions de m2 passaran a valor rústic i 657.638 m2 reduiran el seu valor cadastral”.

La Gerència de Cadastre ja ha donat el vist i plau a la petició feta per l’ajuntament de Llíria la darrera legislatura, on el grup Compromís va presentar una proposta per demanar l’aplicació d’un IBI rústic en sòl sense desenvolupar i la rebaixa dels valors en diferents zones per urbanitzar.

Segons el portaveu de Compromís-MoVe, Paco Garcia Latorre, fou en juliol de 2014 que la coalició va plantejar determinar l’abast de la Sentència del Tribunal Suprem sobre aplicació de valors de l’IBI en zones urbanitzables, ja que en el cas de Llíria, el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) contemplava molts terrenys que podrien entrar en aquesta casuística sobre la qual el Tribunal Suprem havia dictat sentència i per tant podrien estar pagant un impost que no seria el correcte.

En base a eixa proposta i a la petició de centenars de propietaris de sols afectats, l’ajuntament va determinar en març de 2015 fer dos peticions a la Gerència de Cadastre: la primera per a procedir a assignar el valor cadastral de sòl rústic a sectors de sòl urbanitzable sense ordenació permenoritzada directament en el PGOU de Llíria, concretament als sectors Residencials SRA-12 Corral Blanc, SRA-13 La Mànega, SRA-16 Sud Regalón, SRA 18 Pla de Calvo 2-el Oliveral, SRA-19 Topairet, SRA-20 El Planat i SRA-27 Cabeçò de l’Àguila (un total de 348.249 m2); en sòl Industrial als sectors SI-2 Carrases, SI-3 Capablava, SI-5 Montecollado, SI-7 Cooperativa (un total de 645.074 m2); i en sòl terciari al sectors ST-2 La Mànega i St-4 La Salle ( un total de 127.170 m2).

Igualment, es va fer una segona petició per adaptar el preu del sòl al preu del mercat sobre sectors de sòl urbanitzable residencial que tingueren ordenació permenoritzada, però on no existirà una perspectiva de desenvolupament urbanístic a curt i mitjà termini, i on existia un desfase entre el valor del mercat i el valor fiscal de repercussió cadastral. En este cas, es veuran afectats els sectors SRE-1, SRE-2  i SRE-3 de Censals; el SRE-4 de Mura i el SRE-5 Eixida de Pedralba (un total de 657.638 m2). Ací, es pasa d’un valor d’uns 70 euros/m2 a uns 10 euros/m2.

Tots estos bens immobles de Llíria, apunta Garcia, experimentaran una baixada dels valors cadastrals. Dels prop de 2 milions de m2, 1,12 milions passaran directament a valor rústic i 657 mil reduiran el seu valor.

Per a Compromís-MoVe sempre ha sigut una prioritat situar els valors cadastrals en el lloc que correspon, d’acord amb els valors del mercat. Hem de recordar que els valors cadastrals fixats arran l’aprovació del PGOU de Llíria des de l’any 2006 estaven totalment fora de lloc, i que això suposava una càrrega fiscal injusta per a la ciutadania de Llíria”, ha indicat el regidor, Paco Garcia.

En este cas, afegeix el portaveu de la Coalició, es tracta d’una baixada molt important que va a suposar una reducció d’ingressos municipals de prop de mig milió d’euros. Però que situa en la seua justa mesura la fiscalitat municipal i que tindrà efectes i serà d’aplicació ja en 2016. Veient així complida una reivindicació de Compromís-MoVe i dels propietaris de sòl de Llíria.

2014.-http://lliria.compromis.net/2014/07/16/compromis-reclama-determinar-lalcanc-de-la-sentencia-del-tribunal-suprem-sobre-aplicacio-valors-de-libi-en-zones-urbanitzables/

2015.-http://lliria.compromis.net/2015/02/03/compromis-insta-a-lajuntament-de-lliria-a-aplicar-un-ibi-rustic-en-sol-sense-desenvolupar/

Llíria aplicará una bajada de sus valores catastrales a partir del 1 de enero a raíz de la propuesta de Compromís

García: “Hemos conseguido que en el próximo recibo del IBI nuestros vecinos paguen por un precio real del suelo y no por una especulación del que podría valer si estuviera totalmente urbanizado. 1,12 millones de m2 pasarán a valor rústico y 657.638 m2 reducirán su valor catastral”.

La Gerencia de Catastro ya ha dado el visto bueno a la petición hecha por el ayuntamiento de Llíria la anterior legislatura, donde el grupo Compromís presentó una propuesta para pedir la aplicación de un IBI rústico en suelo sin desarrollar y la rebaja de los valores en diferentes zonas por urbanizar.

Según el portavoz de Compromís-MoVe, Paco Garcia Latorre, fue en julio de 2014 que la coalición planteó determinar el alcance de la Sentencia del Tribunal Supremo sobre aplicación de valores del IBI en zonas urbanizables, ya que en el caso de Llíria, el Plan General de Ordenación Urbana (PGOU) contemplaba muchos terrenos que podrían entrar en esta casuística sobre la cual el Tribunal Supremo había dictado sentencia y por lo tanto podrían estar pagando un impuesto que no sería el correcto.

En base a esa propuesta y a la petición de centenares de propietarios de suelo afectados, el ayuntamiento determinó en marzo de 2015 hacer dos peticiones a la Gerencia de Catastro: la primera para proceder a asignar el valor catastral de suelo rústico a sectores de suelo urbanizable sin ordenación pormenorizada directamente en el PGOU de Llíria, concretamente a los sectores Residenciales SRA-12 Corral Blanc, SRA-13 La Manguera, SRA-16 Sur Regalón, SRA 18 Pla de Calvo 2-El Oliveral, SRA-19 Topairet, SRA-20 El Plantat y SRA-27 Cabeçò del Àguila (un total de 348.249 m2); en suelo Industrial a los sectores SI-2 Carrases, SI-3 Capablava, SI-5 Montecollado y SI-7 Cooperativa (un total de 645.074 m2); y en suelo terciario al sectores ST-2 La Manguera y ST-4 La Salle ( un total de 127.170 m2).

Igualmente, se hizo una segunda petición para adaptar el precio del suelo al precio del mercado sobre sectores de suelo urbanizable residencial que tuvieron ordenación pormenorizada, pero dónde no existirá una perspectiva de desarrollo urbanístico a corto y mediano plazo, y donde existía un desfase entre el valor del mercado y el valor fiscal de repercusión catastral. En este caso, se verán afectados los sectores SRE-1, SRE-2 y SRE-3 de Censals; el SRE-4 de Mura y el SRE-5 Salida de Pedralba (un total de 657.638 m2). Aquí, se pasa de un valor de unos 70 euros/m2 a unos 10 euros/m2.

Todos estos bienes inmuebles de Llíria, apunta García, experimentarán una bajada de los valores catastrales. De los cerca de 2 millones de m2, 1,12 millones pasarán directamente a valor rústico y 657 mil m2 reducirán su valor.

Para Compromís-MoVe siempre ha sido una prioridad situar los valores catastrales en el lugar que corresponde, de acuerdo con los valores del mercado. Tenemos que recordar que los valores catastrales fijados a raíz de la aprobación del PGOU de Llíria desde el año 2006 estaban totalmente fuera de lugar, y que esto suponía una carga fiscal injusta para la ciudadanía de Llíria”, ha indicado el concejal, Paco Garcia.

En este caso, añade el portavoz de la Coalición, se trata de una bajada muy importante que va a suponer una reducción de ingresos municipales de cerca de medio millón de euros. Pero que sitúa en su justa medida la fiscalidad municipal y que tendrá efectos y será de aplicación ya en 2016. Viendo así cumplida una reivindicación de Compromís-MoVe y de los propietarios de suelo de Llíria.