OPINIÓ-Paco García, diputat autonòmic de Compromís

Finalitzem una legislatura plena de canvis i noves formes de fer política. Enguany celebrem la commemoració dels 40 anys de les primeres eleccions democràtiques en 1979. Però també els 4 primers anys dels governs del canvi, govern locals plurals, diversos i on el bipartidisme espanyol ha quedat enrere.

En 2015, l’administració autonòmica ja no podia resistir mes les corrupteles d’un partit que havia ostentat el poder durant més de 20 anys, amb nombrosos casos que omplien un i altre noticiari, tant escrit com televisiu. L’agenda judicial ofegava els corruptes i algun d’ells ja estava de camí a la presó de Picassent. I en eixe moment, una llum es divisava al final del camí, les eleccions del mes de maig de 2015 va ser un revulsiu en l’esfera política valenciana.

El Parlament Valencià es tornava multicolor. L’acord i el consens eren les claus de la nova etapa que s’iniciava. Es concretava un Govern inèdit que ha esdevingut exemplar a tota la geografia espanyola i europea, el Govern del Botànic, on dos eren les forces que el dirigirien, però tres eren el que el sustentaven, PSOE, Compromís i Podemos-Podem.

Igual succeïa als ajuntaments, on les combinacions entre noves forces sorgides de les urnes i altres que veien lluitant pel desitjat canvi, s’unien en una sola veu per intentar revertir la nefasta hipoteca reputacional que molts dirigents del PP havien deixat tant en Conselleries com en algunes alcaldies valencianes.

La il·lusió va omplir d’esperança les institucions valencianes i la ciutadania esperava poder revertir anys i anys de prepotència, retallades, malbaratament dels recursos públics i desprestigi de la Comunitat a cop d’escàndol rere escàndol.

I així ha estat. Hui la nostra Comunitat obri les notícies, però per ser un exemple a seguir per altres regions, sent referents de governabilitat i estabilitat, de crear nova normativa on es posa en primer lloc a les persones, on el benestar i l’ocupació són els pilars que orienten la política del Consell.

El canvi municipalista i autonòmic han estat clau en la recuperació econòmica. La col·laboració entre les dues administracions, amb nous governants i noves formules de participació i transparència, han sigut elements determinants per a canviar la vida de milers i milers de persones. Uns canvis que necessiten d’una continuïtat i la consolidació de les polítiques del canvi, amb una nova edició del Botànic que, una volta superada l’emergència social i reputacional, comencem a visualitzar les millores que han introduït i comporten les noves lleis transformadores que Les Corts Valencianes hem anat aprovant durant estos 4 anys.

El canvi no para i amb la força de la ciutadania, les transformacions introduïdes pel Botànic i les millores substanciades en nous drets i llibertats que han experimentat les persones han vingut per a quedar-se. Totes i tots junts a una veu, som imparables.