Cap a la nova normalitat, trellat i responsabilitat

Este cap de setmana és l’últim en Estat d’Alarma. Des d’aquell 14 de març han passat cent dies en els que les famílies valencianes hem après a viure i comportar-se de forma diferent, amb nous hàbits i normes que fins fa no res hagueren estat impensables.

Les primeres setmanes varen ser moments d’incertesa, no sabíem com anava evolucionar la pandèmia i les mesures de protecció i sanitàries s’adoptaven de manera exponencial fins que les xifres es varen estabilitzar. A partir del 28 d’abril, amb l’acord del Consell de Ministres sobre el procés de desescalada i la paulatina flexibilització de les mesures de contenció, la ciutadania començarem a visualitzar un nou horitzó.

Sabíem que no res seria igual, així com que moltes de les mesures i accions activades en el moments crítics havien vingut per a quedar-se. Ja que, tot i haver pogut fer front al Covid19 gràcies al gran treball desenvolupat per les persones professionals en l’àmbit sanitari, social i de la seguretat, així com tindre un sistema públic potent i ben estructurat, la pandèmia encara no està controlada.

És per això, que al País Valencià el Consell del Botànic ja ha adoptat l’acord d’establir mesures de prevenció necessàries per continuar fent front a la crisi sanitària, on no hem de relaxar-nos ni pensar que la pandèmia està superada.

Accions com mantenir la distància de seguretat, tant en espais tancats com a l’aire lliure, l’ús obligatòri de mascaretes en persones de 6 anys en endavant, la higiene personal, l’ús dels hidrogels, el control d’aforaments i el seguiment de les recomanacions en establiments públics i privats, seran bàsiques per a que pogam mantindré un control i assegurar que el rebrots no hi siguen presents en el nostre entorn.

La prudència i la cura auto personal i col·lectiva són ara més que mai les nostres grans aliades. El seguiment de les recomanacions dictades per les autoritats valencianes, tant d’àmbit autonòmic com municipal són claus per guanyar al virus i fer un mur de contenció que permeta no saturar novament els centres hospitalaris i ens permeta guanyar temps per poder aconseguir tindre una vacuna o remei al maleit Covid19.

Les dosis de protecció que apliquem en cadascuna de les nostres accions i activitats diàries seran les nostres les majors fortaleses i escuts de salvaguarda. Iniciem el camí cap a la nova normalitat amb molt de trellat i responsabilitat. Tot eixirà be, junts eixirem.

Paco Garcia Latorre (Gabinet Presidència Corts Valencianes)