ARTICLE OPINIÓ – Paco Garcia Latorre (Gabinet Presidència Corts Valencianes)

Acaba l’estiu i reprenem un nou curs polític. Estos mesos sufocants de calima estival de ben segur que han servit a més d’una persona per poder llegir aquell llibre o llibres que la quotidianitat no ens deixa al llarg de l’any, escoltar música, fer les escapades al camp o la platja, retrobar-nos en velles amistats, familiars o re prendre relacions personals. Però, sobretot, des de l’àmbit polític ens deixa temps per donar un pas enrere, agafar perspectiva i enfocar la re entrada a la nova etapa de treball que ens depara a partir de setembre.

Sense dubte, este nou període està marcat per la re entrada als col·legis. El País Valencià, un any més ha fet els deures i el curs 2021-2022 començarà amb una inversió de 40 milions d’euros i 5.042 professionals de reforç que el Consell contractarà de manera extraordinària per a que el cos docent dels centres escolars públics i concertats estiguen preparats al 100% presencial en totes les etapes. Una fet que demostra que no tots els governs afronten les crisis d’igual forma. Mentre en altres comunitats s’acomiadaven mestres, a la valenciana es contracten i s’amplien plantilles.

En matèria social, a través del Pla ‘Convivint’ d’Infraestructura de Serveis Socials 2021-2025 esta nova etapa s’enceta amb una previsió d’inversió de 561 milions d’euros per a la reforma o posada en marxa de 247 instal·lacions, que permetran la creació de 6.600 noves places públiques en residències i centres de dia per als col·lectius més vulnerables, com les persones majors, amb diversitat funcional o usuàries de prestacions relacionades amb la salut mental. Moltes actuacions coordinades amb els nostres ajuntaments i d’altres que executarà directament la Conselleria de Polítiques Inclusives dirigida per la Vice Presidenta i Consellera Mónica Oltra.

La part econòmica també va a tindre un paper rellevant en el re inici de curs, amb la distribució de les ajudes del “Pla Resistir Plus”, el qual s’obri a totes les empreses valencianes, permetent aportar els costos fitxes per a justificar les ajudes, així com un fons addicional amb una nova línia per import d’11 milions d’euros per a empreses hostaleres. Un nou Pla que se suma als 400 milions d’euros que ja es varen convocar abans de l’estiu en el primer Pla Resistir.

La vessant agró ambiental també obri portes a nous canvis i avanços de cara al futur dels valencians i valencianes. El I Pla Integral de la Dona Agricultora, la tramitació de la nova Llei de Benestar Animal, la Llei de transició ecològica, els nous sistemes de democratitzar els sistemes d’accés a la energia per part de la ciutadania, la gestió dels residus, dels nostres sistemes forestals o les grans propostes de transformacions urbanístiques, omplin l’agenda que ha de centrar el debat polític per a deixar un territori en òptimes condicions a les generacions del futur.

Iniciem un curs ple de noves propostes, optimisme i amb una gran oportunitat derivada dels Fons Next Generation que la Unió Europea i l’Estat han atorgat a la nostra Comunitat. El valencià, som un poble creatiu, acollidor i generador de noves oportunitats. Aprofitem la conjuntura i seguim avançant.